Nicole Hoeymans is 24 en heeft al een heel leven achter zich, een leven waar ze niet altijd graag aan terugdenkt. Nicole werkt als ervaringsdeskundige voor Proud2Bme én voor GGZ Eindhoven. Ze groeide op als een spontaan meisje, actief en altijd in voor gekkigheid. Helaas veranderde haar leven drastisch toen ze naar de middelbare school ging. Kort geleden kwam Nicole haar boek uit met de titel: Trots op mezelf

trots op mezelf Nicole Hoeymans

Nicole stelde vroeger hoge eisen aan zichzelf, werkte hard, maar kon het allemaal toch niet bijbenen. Hierdoor ging ze enorm aan zichzelf twijfelen en trok ze zich terug. Van een vrolijk en spontaan meisje, veranderde ze in een teruggetrokken, onzeker en ongelukkig meisje. Om zichzelf en de wereld te ontvluchten begon ze zichzelf te beschadigen. Maar waar ze dacht dat ze op deze manier grip op haar leven kon krijgen, bleek ze de controle daarentegen juist steeds verder te verliezen… Zo ver dat ze moest worden opgenomen in een gesloten instelling. Helaas ging het hier alleen maar slechter met haar en ontwikkelde ze zelfs een ernstige eetstoornis.

Nu, jaren later, gaat het goed met Nicole. Ook Proud2Bme heeft bijgedragen aan haar herstel. Nu helpt ze graag andere mensen. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en Proud2Bme heeft ze het boek ‘Trots op mezelf’ samengesteld, vol tips, leuke opdrachten en levenswijsheden die haar hebben geholpen uit een moeilijke periode op te krabbelen.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

We stelden Nicole 5 vragen over haar boek Trots Op Mezelf.

Hoe kwam je op het idee om dit boek te maken?
Het begon als een afscheidscadeautje voor een groepsgenootje uit mijn therapiegroep. Ik wilde iets maken wat haar zou kunnen afleiden van haar negatieve gedachten en neigingen om zichzelf te beschadigen. Zo schreef ik een handgeschreven boekje met allemaal leuke opdrachtjes om op deze moeilijke momenten te gaan doen. Een boekje wat steun zou kunnen bieden, en waarin je lekker van je af kon schrijven. Ze was hier erg blij mee en is hier toen ook echt mee aan de slag gegaan.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

Stiekem, wilde ik zelf ook wel zo’n positiviteitsboekje. Het leek mij dat heel veel mensen daar iets aan zouden kunnen hebben. Ik was toen ook al regelmatig op Proud2Bme te vinden, waarop ik Scarlet mailde met dit idee. Vanaf toen, inmiddels ruim 4 jaar geleden, is het balletje gaan rollen. Inmiddels mag ik niet meer spreken over een boekje, maar is het een flink boek geworden. Ik vind het heel erg leuk, dat het nu ook echt word uitgegeven.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

Hoe was het om dit boek te maken?
Ik heb altijd al een eigen boek willen uitbrengen. Ik heb zelf een aantal moeilijke jaren achter de rug, waarin ik merkte dat schrijven voor mij een hele belangrijke uitlaatklep was. Schrijven hielp mij om dingen een plekje te geven en te verwerken. Mijn eerste idee was het schrijven van mijn eigen levensverhaal aan de hand van mijn ervaringen uit mijn opname. Ik heb daarin een hoop ellende meegemaakt, wat voor mij erg traumatisch is geweest. Ik heb mezelf toen wekenlang op mijn kamer opgesloten, om deze ervaringen op papier te krijgen. Dit bleek echter nog zo’n gevoelig thema, dat ik daar niet echt beter van werd. Toen kwam ik op het idee om een trots doeboek te maken. Daar kreeg ik al gauw heel veel energie en inspiratie van. Het was ontzettend leuk om spreuken te verzamelen, opdrachten te bedenken en lijstjes met tips samen te stellen. Hoewel ik zelf nog midden in mijn herstel van mijn eetstoornis zat, haalde ik hier veel kracht en motivatie uit. Het boek bevat dan ook veel tips en handvatten die ook voor mij heel belangrijk zijn geweest. Daarnaast had ik weer een belangrijk levensdoel, namelijk mijn eigen boek uitgeven!

trots op mezelf Nicole Hoeymans

3. Wat hoop je met het boek te bereiken?
Ik hoop dat het boek heel veel mensen een steuntje in de rug kan bieden. Het boek kan je helpen bij de zoektocht naar wie je bent en wat je wil bereiken. Daarnaast hoop ik dat de opdrachten en tips anderen kan helpen zichzelf te leren accepteren en daarmee hun zelfvertrouwen te vergroten. Ik wil mensen laten beleven dat ze uniek zijn en ze het verdienen om goed voor zichzelf te zorgen.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

4. Het boek is mooi vormgegeven. Kan je hier iets over vertellen?
Bij het schrijven van het boek had ik een heel duidelijk beeld van hoe het eruit moest komen te zien. Het moest een boek worden, waar je meteen vrolijk van werd als je het open sloeg. In de praktijk bleek het best wel ingewikkeld om het beeld wat ik in mijn hoofd had, over te brengen aan de uitgever en vormgever. Een proces waarin ik moest aangeven hoe ik het graag wilde, waarbij ik ontzettend veel geleerd hebt.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

Uiteindelijk heb ik alle plaatjes, achtergronden, lettertypes enz. uitgezocht en letterlijk opgeschreven waar wat moest komen. Stressvol, maar uiteindelijk de moeite waard geweest. Ik houd van de vintage stijl en de vrolijke stijl van de flow.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

5. Wat maakt jouw boek uniek?
Je kunt het boek helemaal persoonlijk maken met eigen foto’s, teksten, gedachten en creatieve uitspattingen. Jij hebt zelf de rechten als eigenaar van je eigen boek.

trots op mezelf Nicole Hoeymans

In het boek vind je vele tips en levensspreuken die je houvast kunnen bieden, maar ook ludieke opdrachten die je helpen om je leven vanuit een ander perspectief te bekijken en te beleven. Ervaar het zelf en creëer je eigen unieke trotse boek!

trots op mezelf Nicole Hoeymans

Het boek is voor 24,50 euro verkrijgbaar.

www.Proud2Bme.nl